Menyn i Bengts Kaffestuga
Vi tror på att bevara och hylla de gamla traditionerna. Därför använder vi bara de bästa lokala råvarorna i våra recept.
Menyn i Bengts Kaffestuga följer årets säsonger och kan skifta beroende på vad vi har för råvaror för stunden. Vissa rätter och bakverk serveras året runt.
Något mättande
- Gårdssoppa med tillbehör
- Kroppkakor med fläsk och traditionella tillbehör
- Matvåffla med kallskuret, pepparotskräm och kålssallad
- Göttas surdegsbröd med ost och pepparrotskräm
- Göttas surdegsbröd med rökt Äskhultslamm
- Rågbröd med gubbröra
Något sött
- Våffla med hemkokt sylt och grädde
- Mjuk pepparkaka
- Kronans kaka
- Småkaka
- Kondisbitar
Mathistoria i Äskhult
Kronans Kaka
Kronans kaka är en klassisk mjuk potatis- och mandelkaka, en favorit som blev till under fattiga ransoneringstider. Det ovanliga med kakan är att den bakas med kokt potatis och mandel istället för vetemjöl. Receptet sägs ha publicerats första gången i 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Kroppkakan
Kroppkakor för tankarna till Småland och Öland. Redan på 1700-talet hittar man kroppkakan i öländska skrifter. Den typ av mat, där degklumpar kokas i vatten eller annan vätska har funnits över hela landet, den kallas kroppkakor i södra delen av landet och palt, kams eller klubbe norröver.
Sju sorters kakor
Traditionen om sju sorters kakor började redan på 1800-talet när kafferepen blev allt vanligare i Sverige. Det var tradition kvinnor emellan att bjuda på vetebröd, tårta och småkakor till kaffet.
Kafferepen var jämfört med andra bjudningar mer lättsamma, men det gällde ändå att hålla koll på antalet kaksorter på faten. Serverade värdinnan fler än sju sorter, var hon högfärdig och bjöd hon på färre var hon snål. Kanske ansågs just sju sorters kakor vara lagom?