Skoläventyr

Äskhults by är den perfekta platsen att uppleva levande lärande och en annorlunda pedagogisk verksamhet.

Här får eleverna från alla skolans årskurser ny kunskap i ämnen som historia, biologi, kultur och natur i en miljö som väcker både fantasi och upptäckarlust.

Du får du veta hur man levde, arbetade och bodde förr i tiden - ett bra sätt att förstå och levandegöra historieundervisningen. Hos oss kan du lära dig mer om byns historia, invånarnas liv och deras trosföreställningar.

Åk F-9 och gymnasiet

Livet i byn

Här provar vi på livet i en skogsbygdsgård, både inne och ute. Vi besöker gårdens marker och husdjur, och får lära om kretslopp och självhushållning. Vi tar del av sysslor på gården som att karda ull, kärna smör, odla och skörda - allt efter årstidernas växlingar.

Tillsammans med en piga från byn, jämför du livet på 1800-talet jämfört med 2020. Vad äter vi, hur bor vi och vad arbetar man med 2020? Och hur stor skillnad är det mot 1800?

  • Kostnad: 700 kronor, max 30 elever
  • Tid: cirka 50 minuter

Kungsbackagumman

Den rikskända Kungsbackagumman var med och botade bybornas krämpor och sår. Hon, tillsammans med många andra, använde det som naturen bjöd på i sin läkekonst. Vissa örter användes mot sjukdomar, andra för kärlekslivet, mat eller bara för doftens skull.

Äskhults egna kloka gumma tar med dig ut i kålgårdar och mullbänkar där du får känna lukta och smaka. När du vet mer om örternas egenskaper binder vi trollpåsar tillsammans som både skyddar och läker.

  • Kostnad: 800 kronor, max 30 elever
  • Tid: cirka 50 minuter

Åk F-6

Vättar och Väsen

Vilka var egentligen vättarna, och varför var man så rädd för trollen och skogsrået? Följ med en piga från 1800-talet som berättar allt om skogens mystik, de "små underjordi" och gårdstomtens hårda slit.

Mycket av det vi idag ser som sagor, har en gång i tiden varit böndernas verklighet. Vad beror det på och varför har vi slutat tro på skogens väsen? Det blir en spännande vandring i Äskhults historiska landskap där vi stöter på både vättar och väsen.

  • Kostnad: 700 kronor, max 30 elever
  • Tid: cirka 50 minuter

Åk 7-9 och gymnasiet

Historiskt jordbruk

Specialanpassad guidning för elever som studerar naturbruk eller liknande gymnasial utbildning. Vi lägger fokus på det historiska jordbruket, gårdens djur och de landskapsrestaureringarna som pågår i Äskhults by. Det är en unik möjlighet för eleverna att uppleva ett småskaligt och historiskt jordbruk i samtiden.

  • Kostnad: 800 kronor, max 30 elever
  • Tid: cirka 50 minuter

Kärlek och hälsa

Nu handlar det om förälskelse och hemliga mötesplatser, om giftermål och synen på sex.

Fanns det romantik och vad ansågs vackert på en man eller kvinna? Hur tänkte Anders och Anna-lina? Här får eleverna en introduktion till teman kring sexualitet, hygien, kärlek. Vi pratar om dåtiden och jämför den med dagens ofta öppna förhållningssätt till sexualitet.

  • Kostnad: 800 kronor, max 30 elever
  • Tid: cirka 50 minuter

Spela roll

Känn historiens vinglas och spela roll i Äskhults by. Programmet innebär i att eleverna får möjlighet att komma till Äskhults by och genom att själva leva sig in i historien lära sig något om densamma. Tanken är att eleverna genom teater, eller rollspel ska återskapa tre livsöden för sig själva och för varandra. Det handlar om tre reella livsöden i Äskhults by som eleverna får spela upp i tre korta pjäser för varandra.

  • Kostnad: 1 000 kronor, max 30 elever
  • Tid: cirka 1,5-2 timmar

Åk 4-9 och gymnasiet

Linets väg

På latin heter lin Linum usitatissimum och betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Med linet delar vi människor en tusenårig historia. För länge, länge sedan kom människan på att den smäckra stjälken döljer ett urstarkt fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga.

I Äskhult har vi under året odlat stora åkrar med flera sorters lin, och nu behöver vi hjälp att ta hand om skörden.

I programmet följer vi linet hela vägen från frö, sådd, skörd, rötning och slutligen beredning. Vi provar flera steg i linberedningsprocessen. Vi kommer att bråka, skäkta och häckla linet så vi får ett spinnbart fiber att göra kläder av. Under programmets gång fördjupar vi oss i hur man fick sina kläder förr, hur de gjordes och bondesamhällets konsumtion, men också hur vi kan ta lärdom av historien när vi använder naturens resurser i framtiden.

  • Kostnad: 1 000 kronor, max 30 elever
  • Fritt för åk 6 inom Kulturträdet

Föreskole- och särskolegrupper

Vi anpassar programmen efter era behov. Kontakta oss för information och bokning.