- Startsida
- Naturum Fjärås Bräcka
- Om Bräckan
- Historia
- Forntiden och stenåldern
Forntiden och stenåldern
Slår du upp ordet forntid, så är betydelsen sedan länge förfluten tid
, och det man menar är tiden från att de första människorna kommer till Skandinavien till och med det vi kallar historisk tid.
Det innefattar de tidsperioder vi kallar för stenåldern, bronsåldern och järnåldern.
Stenåldern delas in i olika faser som med finare ord kallas paleolitikum, mesolitikum och neolitikum, men som kallas för äldre stenålder, mellanstenålder och bondestenålder. Det är en lång period som sträcker sig från att de första stenredskapen tillverkas för 2,5 miljoner år sedan till slutet av den senaste istiden för 11 000 – 10 000 år sedan.
Spår från stenåldern
De äldsta spåren efter människor man hittat på Fjärås Bräcka är just från stenåldern. Det är spjutspetsar av flinta och renhorn som har daterats till 12 000 f.kr. Det innebär att människor varit här redan innan den senaste istiden var slut och inlandsisen hade dragit sig tillbaka helt.
Den senaste istiden kallas Weichelistiden och började för cirka 115 000 år sedan och slutade för ca 11 500 år sedan så detta är i slutfasen.
Jägare och fiskare
Den tid som fynden kommer från, var det en havsvik här vid Fjärås Bräcka. Människorna som vistades här jagade alltså ren. Det är så de äldsta spåren efter människor ofta ser ut, det är spår som visar på jakt eller fiske. De tidigaste människorna som levde nära isranden var tvungna att vara flexibla när det gällde mat, jakt och fiske. En kall vinter eller en varm sommar påverkade vad som fanns att tillgå. De skulle dessutom samla föda från växtriket under en kort hektisk och period varje år.